Мой любимый город Яготин
Меню сайта
Наш опрос
Кто платит за ваш мобильный?
Всего ответов: 21
Главная » 2008 » Февраль » 22 » Тут би ходити навшпиньки і говорити пошепки…
Тут би ходити навшпиньки і говорити пошепки…
16:52
Алея Слави… Пролягає вона від центральної вулиці Незалежності зеленими шатами яготинського парку аж до високого і мальовничого берега озера Супій. Важливе своєю історією, святе людською вдячністю і згадкою місце. Тут влаштовуються найбільші врочистості, пов’язані з Великою Вітчизняною, з тими, хто пішов із життя у розквіті сил, аби інші насолоджувалися його благами. Разом із найкращими квітами землі нашої люди несуть сюди невигойну печаль. Після урочистої реєстрації шлюбу обов’язково навідуються з пишними букетами молодята. Їдуть і просто так, щоб поспілкуватися з природою, постоявши в тиші і красі вічнозелених ялинок. У цьому своєрідному оазисі пам’яті, здається, повинні діяти неписані закони і правила культури та порядності. Тут би ходити навшпиньки, а говорити пошепки. А що ж насправді? На основі непривабливих реалій сьогодення напрошується песимістичний висновок: непростимо втрачаються найдорожчі духовні цінності, перекреслюючи в поведінці людей головні риси і почуття їхньої природної суті.

Раз у раз на алею Слави обрушується пекельний шквал жорстокості і вандалізму, в результаті якого розбиті ліхтарі, лавочки, зниклі або перекинуті урни для сміття.

У кінці минулого літа з обуренням розповідала мені одна вчителька-пенсіонерка, що учні місцевої школи і студенти на алеї Слави влаштовують щось на зразок дискотек: грають на гітарах, співають, бавляться нецензурщиною. А матері, приходячи з дітьми, не забороняють їм бігати по меморіальних дошках з прізвищами загиблих. Нині, взимку, на цій чорній і блискучій поверхні, вкритій тоненьким шаром снігу, біля Вічного вогню сліди від взуття.
А останнім часом алея Слави взагалі перетворилася на проїжджу дорогу. Так, так. Сюди має вільний доступ автотранспорт (колись взагалі в’їзд до парку було категорично заборонено)!

У районі алеї Слави дещо упорядкована територія — влітку приваблюють зір квітники, заасфальтовані доріжки. Для краси виклали з каменю такий собі екзотичний паркан і залишили в ньому двоє широких воріт, немов би запрошують заїжджати всіх, кому заманеться. Отож спочатку, не боячись людського осуду, прямували окремі «сміливці». Тепер же це масове явище. Подивишся на цю укочену дорогу і страшно стає. Про який патріотизм, про які високі духовні цінності можна говорити? Влітку сліди шин просто вгризаються в гладеньку поверхню плит, а на снігу недалеко від Вічного вогню залишили свої «автографи» такі-от з роду-племені відщепенців, онуки препогані, як писав Тарас Шевченко. Для них немає нічого святого і дорогого. За кермом престижних авто вони розгубили людське єство разом із совістю.

Не бачать чи не хочуть бачити цього, зайняті іншими, важливішими справами, у міській раді, працівникам якої висловлювали своє обурення яготинці. Не реагують і в райвідділі міліції. Правоохоронці втрачають можливість притягти до відповідальності і виставити на осуд громади ницих духом. Про це свідчить ще один сумний приклад.

Поряд з алеєю Слави алея Героїв-земляків. Сюди теж часто приносять квіти. А нещодавно біля кожного з десяти бюстів з’явилися красиві віночки. І що ж? Стояли вони, поки хтось не накинув оком і не забрав. Від бюста до бюста ведуть сліди величезних чобіт. У кого і як могла піднятися рука на святая святих? Це ж те саме, що зруйнувати могилу на цвинтарі!

Мораль? Дуже влучно, з гіркою усмішкою охарактеризувала подібну ситуацію в нашому сучасному суспільстві одна небайдужа і розумна жінка, сказавши: «Яка мораль? Вона он лежить на узбіччі розбитої дороги із заляпаними грязюкою очима!» Дожилися…

По матеріалах: borvisti.com.ua
http://yagotin.1bbs.info/viewtopic.php?f=2&t=669
Просмотров: 847 | Добавил: yagotin1bbs | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтов - uCoz