Мой любимый город Яготин
Меню сайта
Наш опрос
Как вы попали на сайт?
Всего ответов: 45
Главная » 2008 » Февраль » 22 » Загрозу ліквідовано, але проблема залишилася
Загрозу ліквідовано, але проблема залишилася
16:47
Надзвичайна ситуація, на жаль, може виникнути там, де й не чекаєш. Так сталося і в Яготинському районі. Щоправда, з’явилася небезпека, під загрозою якої люди об’єднали зусилля і не дали їй вийти з-під контролю.

У с. Кулябівка не витрачені на обприскування садів засоби захисту рослин свого часу лежали в купах під дахом складу. Якщо офіційно, то ця суміш за класифікацією називалася «Заборонені та невідомі хімічні засоби захисту рослин». Три роки тому було вжито запобіжних заходів. Ці 2,7 тонни отрутохімікатів разом із землею (що під ними), а це вже близько 7 тонн, заховали в металеві цистерни. Про них, мабуть, ніхто б і не згадав, якби неочікувана подія. В поле зору якогось запопадливого мисливця-металошукача потрапили цистерни. А 28 листопада їх вкрали, хоча таку складну операцію зробити було зовсім непросто. Щоб дві цистерни вагою по 3 тонни розрізати, повантажити і перевезти невідомо куди, знадобилися, звичайно, і зварювальний апарат, і кран, і великий транспортний засіб. Усе необхідне злодії мали, бо цистерни зникли, ніби їх корова язиком злизала, залишилися лише купи отруйної суміші.

Загроза виникла очевидна. Якби заплакало небо, то наслідки були б непередбачувані як для грунту, так і для води. До того ж, поряд знаходиться чудовий ставок Кирильський. Однак, слава Богу, тоді ніяких опадів не помічалося.

30 листопада відбулося засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій райдержадміністрації. Прийняли рішення, яким зобов’язали керівника новоутвореного ТОВ «Обрій», який викупив склади, Анатолія Кийка спочатку накрити плівкою небезпечну суміш, щоб попередити вплив атмосферних опадів і розтікання під дією води, а потім помістити все це у спеціальні контейнери.

Вимога комісії була виконана. Три цистерни підготовлено до вивезення. На допомогу прийшов райвідділ міліції, який спеціальною автомашиною з «мигалкою» (причому їхали не через Яготин, а полями, аби уникнути неприємних випадків) доставив небезпечний вантаж до ВАТ «Райагрохім», де він зберігатиметься разом з 55 тоннами отрути такого ж типу.

Ситуація з небезпечної не переросла у надзвичайну лише тому, що керівники відповідних служб усвідомили серйозність події і стали, так би мовити, плечем до плеча. Проявили розуміння, неабияку активність керівник ТОВ «Обрій» Анатолій Кийко, сільський голова Іван Опришко, начальник райвідділу міліції Віталій Голоскік, начальник «Райагрохіму» Степан Грицай, директор ВАТ «Яготинський маслозавод» Олександр Сіренко.

На жаль, не вдалося знайти ні винуватців, ні самих цистерн, хоча й перевірені всі наявні у районі пункти прийому металобрухту.

Добре було б все-таки виявити крадіїв, що наробили такого клопоту. Нехай би відшкодували збитки, завдані локалізацією небезпечної ситуації.

Загрозу ліквідовано, але проблема залишилася. Крім уже згаданих тонн, таких шкідливих речовин у районі зберігається ще 66,5 тонни в чотирьох господарствах: ВАТ «Яготинське», «Лемешівське», «Райагротехсервіс», Панфильській дослідній станції. Справу їх убезпечення необхідно вирішувати на державному рівні, бо не тільки яготинці мають таку мороку. Слід обов’язково утилізувати (знешкодити) подібні небезпечні суміші. Адже ніхто достеменно не знає, які хімічні реакції відбуваються при змішуванні кількох сполук і якої шкоди вони завдають людині.

По матеріалах: borvisti.com.ua
Просмотров: 858 | Добавил: yagotin1bbs | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтов - uCoz