Мой любимый город Яготин
Меню сайта
Наш опрос
Как поступить с Супоем?
Всего ответов: 27
Главная » 2008 » Февраль » 22 » Через критичний стан річки може статись екологічне лихо
Через критичний стан річки може статись екологічне лихо
16:53
Наприкінці січня цього року від рибалок усе частіше почали надходити тривожні сигнали, буцім з-під талого снігу поодалік від дамби, що веде до колишньої дачі Хрущова, видно загиблу рибу. 31 січня районною радою зі складу депутатів була створена спеціальна комісія, яка побачила увесь драматизм ситуації. Вздовж русла річки по обидва боки лежали цілі гори загиблої риби, здебільшого товстолоба вагою 1,5-2 кілограми. Дохла риба повністю вкривала дно річки. Ширина кожної із двох смуг складала приблизно 2 метри і розтягнулася на кількасот метрів. Що стало причиною масової загибелі риби, ще належить з'ясувати, однак уже сьогодні можна сказати, що масштаби лиха колосальні.
На кожному квадратному метрі налічувалося близько 20-25 рибин. Дійсну кількість риби підрахувати важко, однак, за попередніми підрахунками, ця цифра може сягнути 154 тонни, адже значна частина риби похована під кригою на дні русла річки. На порозі весна. Страшно бодай уявити, що все це почне розкладатися: по-перше, стоятиме страшенний сморід, по-друге, у результаті гниття виділятимуться отруйні речовини, що вважаються одними з найтоксичніших... Пропонуємо вашій увазі коментар начальника Яготинської районної санітарно-епідеміологічної станції Л.А. Кулика:
— Інакше, як злочинною безгосподарністю, ситуацію назвати не можна. Вже зараз відчувається нестерпний сморід. Риба з часом перегниє у воді, у зв’язку з чим значно погіршиться хімічне та біологічне споживання кисню водоймою, у результаті чого ставок Великий Супій втратить можливість до повного самоочищення. Нинішню ситуацію цілком можна вважати екологічною катастрофою.
Значно сміливішими і відвертішими були коментарі простих рибалок, котрі поміж горами загиблої риби пробивали лунки і ловили каліброваних окунців по 7-10 сантиметрів.
Віктор Сергійович Куций, мешканець м. Березань: «Я близько 50 років рибалю на Супої, однак подібного варварства ще не бачив. Але найгірше те, що вже коли риба починала задихатися, рибалок не допускали на лід. Якби ще хоч тоді нам дозволили, можна було б виловити більшу частину цієї риби, та ще й брати за це гроші».
На місце виїхали також представники правоохоронних органів (комісія до прокуратури так і не добилася), ветмедицини району, депутати від БЮТ. Засідання комісії відбулося прямо тут, на рибомогильнику. Членами комісії було запропоновано надіслати телеграми Прем’єр-міністру України Ю.В.Тимошенко, голові обласної ради В.В.Майбоженку та голові облдержадміністрації В.І. Ульянченко, що й було негайно зроблено. Голова районної ради П.І.Ковбота дав доручення правоохоронцям унеможливити відкриття шлюзів для напуску води у Великий Супій, адже бажання декого замести сліди злочинного недбальства може спричинити ще гірші наслідки. Річ у тім, що нижче за течією річка Супій впадає у Дніпро.
Однак уже наступного дня зібралася комісія райдержадміністрації з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка винесла свій вердикт — 4 тонни загиблої риби. Якими підрахунками керувалися члени комісії, чи виїжджали на місце, адже така кількість риби лежить на кількох десятках метрів, а йдеться про сотні, якщо не тисячі. Чи понесе за це хтось заслужену кару, люди не знають, адже закон, як павутина: бідний у ньому заплутається, а багатий — порве.
Коли верстався номер стало відомо, що усю кількість загиблої риби за чотири дні було вивезено невідомо куди, і вже станом на початок тижня (орієнтовно на 4 лютого) берег був чистий. І хоча рибу вивезли, та проблема залишилася.
Страшно бодай уявити, що все це почне розкладатися: по-перше, стоятиме страшенний сморід, по-друге, у результаті гниття виділятимуться отруйні речовини, що вважаються одними з найтоксичніших...

Максим Бережний

Взято с сайту: borvisti.com.ua
http://yagotin.1bbs.info/viewtopic.php?f=2&t=896
Просмотров: 950 | Добавил: yagotin1bbs | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 2
2 Dyepsyror  
0
Доброго здоровья всем участникам yagotin1bbs.ucoz.ua!
удачно подобран раздел этот
Хотелось бы Ваше мнение о кс 1.6. Сколько она продержится одной из самых популярных? мне кажется, что ей кирдык
Как думаете? решил запустить себе сервер, а про них не изучил еще
http://romzett.ru - игра контра

1 boappenia  
0
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike

Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтов - uCoz