Мой любимый город Яготин
Меню сайта
Наш опрос
Как вы попали на сайт?
Всего ответов: 45
Главная » 2008 » Февраль » 22 » Благодатна Яготинщина
Благодатна Яготинщина
00:41
Українська земля настільки багата родючими чорноземами, надрами, різноманітністю природних умов, що кожний район в Україні може гордитися й хвалитися своею історією, унікальною красою природи й людьми, що творять рай на своїй рідній "малій" батьківщині. Яготинщина славиться ще й голубоокими озерами, ставками й річками. Ця земля, що знаходиться в центрі України, протягом своєї історії приваблювала до себе можновладців. Сам Яготин згаданий в літописах 452 років тому. Серед легенд, що пояснюють його назву, є й така: поселився в давнину якийсь Яго й обніс свої володіння тином.. Під час Хмельниччини Яготин став сотенним містечком Переяславського полку. Ним володіли козацькі старшини до тих пір, поки в 1757 році імператриця Єлизавета Петрівна подарувала Яготин з навколишніми селами графу Кирилу Розумовському. З часом граф прикупив ще сусідні землі й садиби та приступив до розбудови центральної садиби. після кирила маєток діставля його сину Олексію. Він перебудував садибу в розкішний палац з флігелями, розбив навколо грандіозний парк, теплиці, оранжереї й виноградники. парк славиться різноманітністю рідкісних дерев, тому справедливо його можна віднести до ботанічного саду. Яготин відвідували високі сановники, яких захоплювала краса цього благодатного краю. Вигідне георгафічне розташування сприяло швидкому різносторонньому розвитку міста.

У 1820 році граф О. Розумовський подарував маєток дочці Варварі, яка одружилася з князем М. Рєпніним-Волконським. Це був чоловік високої культури, який поділяв передові ліберальні погляди кращих представників дворянства. Один з його братів Сергій - відомий декабрист. У палаці була зібрана чудова бібліотека з 30-ти тисяч томів, прекрасне й цінне зібрання картин, художньої бронзи, кришталю, меблів. Та найбільшою гордістю і найціннішим багатством М. Рєпнін вважає архів: багата збірка документів з української історії. Яготин на той час був центорм інтенсивного культурного життя, його відвідали: О. Капність, В. Лукашевич, Є. Гребінка, В. Штернберг, М. Гоголь, М. Маркевич, М. Глінка, Т. Шевченко.
На сьогодні Яготинский державний історичний музей, що створений в 1960-му році і славиться далеко за межами району, має 8 філіалів (чотири з них в самому Яготині). Серед них - Картинна галерея, яка розміщена в центральній частині палацу та в флігелі, що були реставровані в 1960 році (в флігелі зупинявся Т. Шевченко, гостюючи в Рєпніних у 1843, 1845 та в 1859 роках).
Серед картин унікальними є картини-оригінали народної художниці, селянки-самородка, геніальної Катерини Білокур, яка родом з с. Богданівки (поряд з Яготином), скульптури І. Гончара, І. Білокура (племінника К. Білокур) та Г. Кальченко. Картини розміщені на обох поверхах і тільки для їх переліку необхідна не одна сторінка.

У середині липня картинну галерею відвідав нащадок Рєпніних князь М.С.Рєпнін, який мешкає у Франції. Він щиро подякував за відновлення та збереження родового помістя, залишивши запис у книзі відгуків.
Славиться Яготинщина знатними людьми. Поряд з Картинною галереєю знаходиться Алея слави, на якій в скульптурах вшановані сім Героїв Радянського Союзу, та два - двічі Герої Радянського Союзу, чотири повні кавалери орденів Слави.
Гордяться яготинці двома Героями Соціалістичної праці, двома академіками, лауреатом Державної премії ім Т.Г. Шевченка, народною художницею та народним артистом України, 6-ма членами Національної Спілки письменників України.
В Яготині мешкає і творить добро лікар, який створив перший у світі "Фітоцентр" - Євген Степанович Товстуха. Лікувальні трави культивує на присадибній ділянці. Має велику популярність і шанування в народі. Він видав біля двох десятків книг по Народній медицині. Він же прозаїк і поет. І художник. Його картини в серпні 2005 року були представлені на огляд киянам.
Шановні співвітчизники! Відвідайте Яготин та мальовничі й визначні місця нашого району: Музей освіти, Археологічний музей "Добраничівську стоянку", Музей-садибу народної художниці України К. Білокур, Краєзнавчий музей с. Капустинці. Чекаємо на вас та на ваші запрошення пізнавати красу ваших "малих" батьківщин.

(с) Кольга В. I 21.07.2005 р.
Просмотров: 1548 | Добавил: yagotin1bbs | Рейтинг: 3.0/2 |
Всего комментариев: 1
1 yagotin1bbs  
0
Это моя мать писала в газету "Яготинские Вести" - молодец она biggrin

Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Февраль 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтов - uCoz